poniedziałek, 25 marca 2013

Jak to bywało Święta Wielkiej Nocy cd.


Równie ważne jak przygotowanie Wielkanocnych potraw było nakrycie świątecznego stołu. Co ciekawe w staropolskiej tradycji nie musiał on wyglądać zbyt wymyślnie. Przeciwnie. Zazwyczaj wystarczał biały, wykrochmalony obrus, przybrany bukszpanem i baziami. Natomiast centralne miejsce na stole zawsze zarezerwowane było dla baranka wielkanocnego, ustawianego na pamiątkę dramatycznych wydarzeń, o których czytamy w Starym Testamencie. Chodzi o przypowieść o aniele śmierci, który idąc ziemią egipską uśmiercał pierworodnych synów, oszczędzał on wyłącznie dzieci z żydowskich domów, które według Bożego nakazu naznaczone były krwią złożonego w ofierze barana.

Symboliczne baranki na Wielkanocnym stole
Wielkanocny baranek jest też swoistym symbolem przypominającym o uroczystym paschalnym posiłku, który wedle tradycji synów Dawida spożywany był przez wszystkich wyznawców judaizmu zawsze o tej samej porze. Dzięki temu rozproszony po świecie lud stanowił jednolity pod względem religijnym oraz modlący się w tym samym języku naród żydowski

Dziś symboliczne baranki wielkanocne także goszczą na naszych stołach. Najczęściej wypiekane są w postaci rozmaitych ciast, robione z cukrowej masy lub też rzadziej z masła. Niestety (co nas bardzo smuci) z roku na rok, coraz mniej rodzin przygotowuje owe baranki w domu z ciasta włożonego do żeliwnej foremki, a jeszcze rzadsze są te wyciśnięte z masła (z drewnianej formy). Niektórzy zamiast tego stawiają na stole baranki wielkanocne gipsowe, porcelanowe, szklane, gliniane, plastikowe, a nawet zrobione z owczej wełny.

Najważniejsza jest pamięć o tradycji, o czym my również nie zapominamy. Przygotowując naszym Klientom Wielkanocny stół dbamy o każdy szczegół, by wszystko było w zgodzie ze świąteczną tradycją, przekazywaną w Polsce od pokoleń. Dlatego, gdy szykujemy baranka z masła…tworzymy go ręcznie, tak jak to dawniej wykonywano.

zdjęcie z www.fotoona.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz