Równie ważne jak przygotowanie
Wielkanocnych potraw było nakrycie świątecznego stołu. Co ciekawe w
staropolskiej tradycji nie musiał on wyglądać zbyt wymyślnie. Przeciwnie.
Zazwyczaj wystarczał biały, wykrochmalony obrus, przybrany bukszpanem i baziami.
Natomiast centralne miejsce na stole zawsze zarezerwowane było dla baranka
wielkanocnego, ustawianego na pamiątkę dramatycznych wydarzeń, o których
czytamy w Starym Testamencie. Chodzi o przypowieść o aniele śmierci, który idąc
ziemią egipską uśmiercał pierworodnych synów, oszczędzał on wyłącznie dzieci z żydowskich
domów, które według Bożego nakazu naznaczone były krwią złożonego w ofierze
barana.
Symboliczne baranki na Wielkanocnym stole
Wielkanocny baranek jest też swoistym symbolem przypominającym o uroczystym paschalnym posiłku, który wedle tradycji synów Dawida spożywany był przez wszystkich wyznawców judaizmu zawsze o tej samej porze. Dzięki temu rozproszony po świecie lud stanowił jednolity pod względem religijnym oraz modlący się w tym samym języku naród żydowski
Dziś symboliczne baranki wielkanocne także goszczą na naszych stołach. Najczęściej wypiekane są w postaci rozmaitych ciast, robione z cukrowej masy lub też rzadziej z masła. Niestety (co nas bardzo smuci) z roku na rok, coraz mniej rodzin przygotowuje owe baranki w domu z ciasta włożonego do żeliwnej foremki, a jeszcze rzadsze są te wyciśnięte z masła (z drewnianej formy). Niektórzy zamiast tego stawiają na stole baranki wielkanocne gipsowe, porcelanowe, szklane, gliniane, plastikowe, a nawet zrobione z owczej wełny.
Najważniejsza jest pamięć o tradycji, o czym my również nie zapominamy. Przygotowując naszym Klientom Wielkanocny stół dbamy o każdy szczegół, by wszystko było w zgodzie ze świąteczną tradycją, przekazywaną w Polsce od pokoleń. Dlatego, gdy szykujemy baranka z masła…tworzymy go ręcznie, tak jak to dawniej wykonywano.
Symboliczne baranki na Wielkanocnym stole
Wielkanocny baranek jest też swoistym symbolem przypominającym o uroczystym paschalnym posiłku, który wedle tradycji synów Dawida spożywany był przez wszystkich wyznawców judaizmu zawsze o tej samej porze. Dzięki temu rozproszony po świecie lud stanowił jednolity pod względem religijnym oraz modlący się w tym samym języku naród żydowski
Dziś symboliczne baranki wielkanocne także goszczą na naszych stołach. Najczęściej wypiekane są w postaci rozmaitych ciast, robione z cukrowej masy lub też rzadziej z masła. Niestety (co nas bardzo smuci) z roku na rok, coraz mniej rodzin przygotowuje owe baranki w domu z ciasta włożonego do żeliwnej foremki, a jeszcze rzadsze są te wyciśnięte z masła (z drewnianej formy). Niektórzy zamiast tego stawiają na stole baranki wielkanocne gipsowe, porcelanowe, szklane, gliniane, plastikowe, a nawet zrobione z owczej wełny.
Najważniejsza jest pamięć o tradycji, o czym my również nie zapominamy. Przygotowując naszym Klientom Wielkanocny stół dbamy o każdy szczegół, by wszystko było w zgodzie ze świąteczną tradycją, przekazywaną w Polsce od pokoleń. Dlatego, gdy szykujemy baranka z masła…tworzymy go ręcznie, tak jak to dawniej wykonywano.
zdjęcie z www.fotoona.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz