Ryba jest dobra na wszystko! To zdanie powtarzamy jak mantrę, albowiem
jest to nie tylko kapitalny zamienniki mięsa – to istna skarbnica niezbędnych
dla organizmu i dobrego samopoczucia składników odżywczych. Co najistotniejsze
zawierają one w sobie (obok dobrych tłuszczów) drogocenne witaminy z grupy A, D
i E, które są łatwo rozpuszczalne w tłuszczach, a jakich nie są w stanie
dostarczyć owoce czy warzywa. Ponadto są też najlepszym dostawcą, a czasem
nawet jedynym, wielu mikroelementów np. pierwiastków jodu i selenu.
Częste spożywanie ryb jest fenomenalnym (i smacznym) rozwiązaniem dla
wszystkich, którzy pragną długo cieszyć się doskonałym zdrowiem i młodym
wyglądem. Stanowią swoista pigułkę zdrowia i urody. Jest to produkt, w którym
matka natura skumulowała wiele składników o dobroczynnym działaniu
przeciwnowotworowym i spowalniającym procesy starzenia się. Wobec powyższego
jeśli poważnie myślimy o zdrowym odżywianiu winniśmy jeść jak najwięcej ryb. A
jeżeli ryby, to bez wątpienia jedną z najlepszych propozycji będzie pstrąg!
Pstrąga postrzegamy jako tę rybę, która przygotowywana i serwowana jest
zazwyczaj w całości. Wszyscy znamy przecież pstrąga z grilla, w migdałach lub z
masełkiem czosnkowym. Rzadziej spotykamy go w innej postaci.
Dziś chcemy wpłynąć nieco na Państwa przyzwyczajenia kulinarne lub
przynajmniej pobudzić nieco Waszą wyobraźnię i zainspirować nowym pomysłem.
Mianowicie jak stosunkowo szybko i łatwo, ale przede wszystkim smacznie
przygotować tę rybę. Nasza propozycja, to delikatny filet z pstrąga smażony na
klarowanym maśle, podawany na świeżych kiełkach z lekkim sosem śmietanowym i
duszonymi pieczarkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz