środa, 24 lipca 2013

Delikatny filet z pstrąga smażony na klarowanym maśle

Ryba jest dobra na wszystko! To zdanie powtarzamy jak mantrę, albowiem jest to nie tylko kapitalny zamienniki mięsa – to istna skarbnica niezbędnych dla organizmu i dobrego samopoczucia składników odżywczych. Co najistotniejsze zawierają one w sobie (obok dobrych tłuszczów) drogocenne witaminy z grupy A, D i E, które są łatwo rozpuszczalne w tłuszczach, a jakich nie są w stanie dostarczyć owoce czy warzywa. Ponadto są też najlepszym dostawcą, a czasem nawet jedynym, wielu mikroelementów np. pierwiastków jodu i selenu.

Częste spożywanie ryb jest fenomenalnym (i smacznym) rozwiązaniem dla wszystkich, którzy pragną długo cieszyć się doskonałym zdrowiem i młodym wyglądem. Stanowią swoista pigułkę zdrowia i urody. Jest to produkt, w którym matka natura skumulowała wiele składników o dobroczynnym działaniu przeciwnowotworowym i spowalniającym procesy starzenia się. Wobec powyższego jeśli poważnie myślimy o zdrowym odżywianiu winniśmy jeść jak najwięcej ryb. A jeżeli ryby, to bez wątpienia jedną z najlepszych propozycji będzie pstrąg!

Pstrąga postrzegamy jako tę rybę, która przygotowywana i serwowana jest zazwyczaj w całości. Wszyscy znamy przecież pstrąga z grilla, w migdałach lub z masełkiem czosnkowym. Rzadziej spotykamy go w innej postaci.


Dziś chcemy wpłynąć nieco na Państwa przyzwyczajenia kulinarne lub przynajmniej pobudzić nieco Waszą wyobraźnię i zainspirować nowym pomysłem. Mianowicie jak stosunkowo szybko i łatwo, ale przede wszystkim smacznie przygotować tę rybę. Nasza propozycja, to delikatny filet z pstrąga smażony na klarowanym maśle, podawany na świeżych kiełkach z lekkim sosem śmietanowym i duszonymi pieczarkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz