Trudno wyobrazić sobie obchody
świąt Wielkiej Nocy bez tradycyjnie dekorowanych pisanek i…rzecz jasna mazurka!
Święta te, będące najważniejszym elementem kultury wiernych wyznania
rzymskokatolickiego oraz prawosławia, są świadectwem religijności i prawdziwej
radości ze Zmartwychwstania Chrystusa. Podczas Niedzielnego śniadania,
podawanego zazwyczaj tuż po mszy rezurekcyjnej spożywamy poświęcone dzień
wcześniej pokarmy, potocznie zwane „święconką”. Niemniej na stole znajdują się
także inne potrawy wszak Wielkanoc to również doskonała okazja do spędzenia
czasu i celebracji jedzenia w rodzinnym gronie. Zgodnie ze zwyczajem na stole
nie powinno zabraknąć żuru z białą kiełbasą, jaj, paschy, swojskich wędlin,
ciast i innych pyszności.
Bez wątpienia najbardziej
popularnym świątecznym przysmakiem, będącym pozycją wręcz obowiązkową w
polskich domach jest mazurek, czyli proste ciasto: kruche, biszkoptowe,
makaronowe lub marcepanowe. Mazurki przekładane są często słodkimi masami, dżemem
lub marmoladą i dekorowane lukrem, owocami oraz bakaliami. Niezależnie jednak
od sposobu przyrządzenia, wszystkie maja jedną cechę wspólną – fantastyczny
smak, który jest rozkoszą dla podniebienia tak dzieci, jak i dorosłych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz