czwartek, 28 marca 2013

Świąteczny rarytas - Mazurek

Trudno wyobrazić sobie obchody świąt Wielkiej Nocy bez tradycyjnie dekorowanych pisanek i…rzecz jasna mazurka! Święta te, będące najważniejszym elementem kultury wiernych wyznania rzymskokatolickiego oraz prawosławia, są świadectwem religijności i prawdziwej radości ze Zmartwychwstania Chrystusa. Podczas Niedzielnego śniadania, podawanego zazwyczaj tuż po mszy rezurekcyjnej spożywamy poświęcone dzień wcześniej pokarmy, potocznie zwane „święconką”. Niemniej na stole znajdują się także inne potrawy wszak Wielkanoc to również doskonała okazja do spędzenia czasu i celebracji jedzenia w rodzinnym gronie. Zgodnie ze zwyczajem na stole nie powinno zabraknąć żuru z białą kiełbasą, jaj, paschy, swojskich wędlin, ciast i innych pyszności.


Bez wątpienia najbardziej popularnym świątecznym przysmakiem, będącym pozycją wręcz obowiązkową w polskich domach jest mazurek, czyli proste ciasto: kruche, biszkoptowe, makaronowe lub marcepanowe. Mazurki przekładane są często słodkimi masami, dżemem lub marmoladą i dekorowane lukrem, owocami oraz bakaliami. Niezależnie jednak od sposobu przyrządzenia, wszystkie maja jedną cechę wspólną – fantastyczny smak, który jest rozkoszą dla podniebienia tak dzieci, jak i dorosłych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz