Na każdym kroku usiłujemy przekonać Państwa, abyście wprowadzali do swojego jadłospisu jak najwięcej ryb. Zaleca się bowiem spożywanie posiłków, których bazę stanowi ryba co najmniej dwa razy w tygodniu. Niestety mimo wielu przekonujących badań i zaleceń specjalistów z dziedziny dietetyki w polskich kuchniach nadal dominują mięsa, wśród których bezapelacyjny prym wiedzie wieprzowina.
W Master Fusion Group staramy się nieco zmienić ten trend - tym bardziej, że panujące ostatnio w naszym kraju upały nie zachęcają do spożywania wysoko kalorycznych mięsnych dań. Przy tak dużych, tropikalnych wręcz temperaturach lepiej postawić na coś lżej strawnego. Dlatego w naszym menu znajduje się wiele dań rybnych oraz potraw opartych o owoce morza. Ale do rzeczy!
Dzisiaj gościmy na naszych talerzach wąsatego drapieżnika zamieszkującego duże słodkie akweny, czyli suma. Jest to jedna z największych ryb jakie możemy spotkać w naszym kraju. Darzona szacunkiem przez wędkarzy za swoją waleczną postawę i ceniona przez smakoszy za wyjątkowy smak. I właściwie nic w tym dziwnego, bo ten (jak się go nazywa w wędkarskim świecie) wilk wodny charakteryzuje się delikatnym w smaku, pełno wartościowym i pozbawionym ości białym mięsem. I mimo, że jest ono dość tłuste, to występuje w nim nie wiele cholesterolu, za to posiada dużo kwasów tłuszczowych takich jak linolowy i arachidonowy niezbędnych dla człowieka.
Mięso suma smakuje wybornie pod rożnymi postaciami: smażone, wędzone lub z grilla. W naszym dzisiejszym wydaniu chcemy zaprezentować Państwu tego dość rzadkiego gościa naszych stołów w wersji typowo polskiej, czyli w cieście piwnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz