środa, 28 sierpnia 2013

Kurczak w czerwonym winie

To dzięki krajom takim jak Chiny czy Indie dziś możemy zajadać się kurczakiem, ponieważ to one kilka tysięcy lat temu udomowiły te niegdyś dzikie zwierzęta. I pomimo tego, ze kura nie potrafi latać to z pomocą ludzi zdołała dotrzeć do każdego zakątka na Ziemi.


Od wielu lat drób pnie się  z pośród pozostałych gatunków mięs i bardzo dobrze ze względu na pozytywne dla ludzkiego zdrowia cechy. Dzięki wysokim wartościom odżywczym i łatwo przyswajalnym tłuszczom nienasyconym to właśnie mięso kury wprowadza się jako pierwsze do diety niemowląt. Osobom pragnącym pozbyć się paru kilogramów również zaleca się uwzględnienie w odchudzaniu tego nisko kalorycznego mięsa.

Nasze dzisiejsze danie choć niekoniecznie dietetyczne, jest z pewnością godne zaprezentowania i polecenia. Doskonały kurczak przyrządzony na sposób francuski, duszony w wytrawnym czerwonym winie daje nam kruche i delikatne mięso o aromatycznym zapachu bukietu wina. Danie raczej na porę jesiennej słoty, jednak zawsze mile widziane na stołach naszych klientów. Tak podany kurczak rozgrzeje Państwa zmysły i żołądek, pozostaje nam życzyć już tylko smacznego.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz