Choć zima małymi krokami wycofuje
się z naszego codziennego krajobrazu na rzecz wiosennych przejaśnień, nie
powinniśmy tak łatwo o niej zapominać. Jak mówi przysłowie „w marcu jak w
garncu”, dlatego warto zapoznać się z nieocenionym przepisem na rozgrzewającą
francuską zupę cebulową stanowiącą doskonałe uzupełnienie jadłospisu w chłodne,
bądź co bądź jeszcze zimowe dni.
Danie to wywodzi się z czasów,
gdy cebula była jednym z niewielu warzyw dostępnych dla większości rodzin w
zimie. Początkowo zupa gotowana była na wodzie, a cebula stanowiła jej jedyny
składnik, z czasem wzbogacono ją o bulion i dodatek wina.Smak, który potrafi oczarować
Francuska zupa cebulowa oczaruje
swoim słodkim smakiem, nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Swoje
rozgrzewające właściwości zawdzięcza winu, które pogłębia jej smak, a dodatki w
postaci grzanek sprawiają, iż jest niezwykle sycąca.
Tajnikiem jej obłędnego smaku
jest dobrze skarmelizowana i długo gotowana cebula, co sprawia, że danie to,
wbrew temu jak mogłoby się zdawać, ma niewiele wspólnego z surowym warzywem, a
my możemy cieszyć się słodkawym i delikatnym smakiem.
Zupa ta, składa się zaledwie z
kilku składników, niemniej jednak należy do kulinarnych wzorców. Idealna zupa
cebulowa powinna być dość gęsta i aromatyczna od bulionu i użytego w przepisie
alkoholu. Na powierzchni zupy układa się grzanki, a całość posypuje żółtym
serem i zapieka. Wystarczy poświęcić trochę czasu i mamy fantastyczny sposób na
rozgrzanie naszych brzuszków w chłodne wieczory:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz