piątek, 1 marca 2013

Śródziemnomorska zupa rybna "Bouillabaisse"

Niech żyje kuchnia śródziemnomorska!
Mówiąc kuchnia śródziemnomorska mamy na myśli świeże, prawie nieprzetworzone, najlepiej lokalnego pochodzenia produkty, bogate w dużą ilość przeciwutleniaczy. Potrawy tej kuchni zaliczamy do diet naturalnych, czyli takich, które z powodzeniem można stosować przez całe życie. Ale nie chcemy tu mówić o jakimś specjalnym programie dietetycznym, a jedynie zwrócić Państwa uwagę i zachęcić do spróbowania charakterystycznych przysmaków pochodzących z tej części naszego globu.

Śródziemnomorska zupa rybna "Bouillabaisse"
Pragniemy zaserwować Wam zróżnicowane, zdrowe i ponad wszystko smakowite posiłki, dlatego dziś proponujemy specjalność kuchni basenu morza śródziemnego, pochodzącą z Marsylii, ale cieszącą się uznaniem wzdłuż całego wybrzeża zupę rybną "Bouillabaisse".

"Bouillabaisse" to zupa rybna wzbogacona świeżymi ziołami, odrobiną skórki pomarańczowej oraz szafranu, która dawniej była codziennym daniem spożywanym przez rybaków, a obecnie stała się prawdziwie luksusową potrawą. Jest to bez wątpienia jedna z naszych ulubionych zup z cyklu "zupy świata". Choć ma wiele składników jest delikatna, wykwintna, prosta w przygotowaniu, a jednocześnie elegancka i bardzo bogata w smaku. Polecamy ją szczególnie tym którzy chcą zaskoczyć swoich gości oryginalnością i smakiem. Tradycyjnie podaje się ją na kromce pszennego pieczywa zwanego marette ozdobioną listkami kolędry lub grzankami i rouille, co proponujemy wszystkim nie muszącym za specjalnie dbać o linię. Niemniej jednak zaręczamy, że jest to danie tak aromatyczne i smakowite samo w sobie, iż nie potrzeba mu jakichkolwiek dodatków.

Na "Bouillabaisse" znajdziemy dzisiaj wiele rozmaitych przepisów jednak jeden element od zawsze pozostaje niezmienny – świeża ryba. Najważniejsze byśmy potrafili korzystać z dobrodziejstw morza i jak najczęściej dopuszczali do głosu ryby w naszym menu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz