Mówiąc kuchnia śródziemnomorska mamy na myśli świeże, prawie
nieprzetworzone, najlepiej lokalnego pochodzenia produkty, bogate w dużą ilość
przeciwutleniaczy. Potrawy tej kuchni zaliczamy do diet naturalnych, czyli takich,
które z powodzeniem można stosować przez całe życie. Ale nie chcemy tu mówić o
jakimś specjalnym programie dietetycznym, a jedynie zwrócić Państwa uwagę i
zachęcić do spróbowania charakterystycznych przysmaków pochodzących z tej
części naszego globu.
Śródziemnomorska zupa rybna
"Bouillabaisse"
Pragniemy zaserwować Wam zróżnicowane, zdrowe i ponad wszystko smakowite
posiłki, dlatego dziś proponujemy specjalność kuchni basenu morza śródziemnego,
pochodzącą z Marsylii, ale cieszącą się uznaniem wzdłuż całego wybrzeża zupę
rybną "Bouillabaisse".
"Bouillabaisse" to zupa
rybna wzbogacona świeżymi ziołami, odrobiną skórki pomarańczowej oraz szafranu,
która dawniej była codziennym daniem spożywanym przez rybaków, a obecnie stała
się prawdziwie luksusową potrawą. Jest to bez wątpienia jedna z naszych
ulubionych zup z cyklu "zupy świata". Choć ma wiele składników jest
delikatna, wykwintna, prosta w przygotowaniu, a jednocześnie elegancka i bardzo
bogata w smaku. Polecamy ją szczególnie tym którzy chcą zaskoczyć swoich gości
oryginalnością i smakiem. Tradycyjnie podaje się ją na kromce pszennego pieczywa
zwanego marette ozdobioną listkami kolędry lub grzankami i rouille, co
proponujemy wszystkim nie muszącym za specjalnie dbać o linię. Niemniej jednak
zaręczamy, że jest to danie tak aromatyczne i smakowite samo w sobie, iż nie
potrzeba mu jakichkolwiek dodatków.
Na "Bouillabaisse" znajdziemy dzisiaj wiele rozmaitych
przepisów jednak jeden element od zawsze pozostaje niezmienny – świeża ryba.
Najważniejsze byśmy potrafili korzystać z dobrodziejstw morza i jak najczęściej
dopuszczali do głosu ryby w naszym menu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz