sobota, 9 marca 2013

Włoski krem z pomidorów

Smaki Italii
Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej zróżnicowanych, wszak to, co znajduje się na stole w znacznej mierze uzależnione jest od regionu. Zasadniczo kulinarną mapę Włoch można podzielić na dwa obszary: północny z górskim klimatem i słoneczny południowy. Ponadto w jadłospisie półwyspu apenińskiego odnajdziemy także liczne wpływy kuchni austriackiej, słoweńskiej, arabskiej czy greckiej. Jest jednak kilka podstawowych czynników charakterystycznych wszystkim potrawom kuchni z terenów włoskiego buta. Bez wątpienia jedną z takich cech jest duża prostota. Większość potraw składa się bowiem zaledwie z czterech do ośmiu składników, ale co istotne niezwykle starannie dobranych. To właśnie im, a nie technikom przyrządzania przypisuje się niepowtarzalny smak włoskich dań.

Złoto słonecznego południa - pomidory
Im dalej na krańce południowe tym częściej spotykamy we włoskiej kuchni warzywa, a zwłaszcza pomidory. Jedną z najbardziej znanych odmian tego wspaniałego warzywa są pomidory San Marzano o delikatnym, słodkawym miąższu i nieco podłużnym kształcie, których wielkie uprawy spotykamy w okolicach Neapolu. Pomidory te idealnie wręcz nadają się do przygotowania przepysznej zupy, do spróbowania której chcielibyśmy Państwa dzisiaj zachęcić. Co prawda do sezonu pomidorowego w naszym kraju jeszcze daleko, niemniej nie ma najmniejszego problemu, aby kupić to warzywo we wszystkich, nawet najmniejszych osiedlowych sklepach i zmienić nieco rutynę pomidorowych sosów w fantastyczną zupę krem.

Co ciekawe zupa krem z pomidorów smakuje wybornie zarówno w ciepłych miesiącach, jak i zimą oraz jak znaczna większość kremów nie wymaga zbyt wiele pracy, ani też bardzo długiego przygotowania. Ponadto zupa ta daje nieograniczone możliwości improwizacji, jako że może być przyrządzona na słodko, kwaśno lub na ostro. Może być daniem wegetariańskim, ale też nie ma przeszkód, aby przygotowana była na mięsie. I wreszcie, co także jest warte podkreślenia można ją przygotować zarówno ze świeżych, jaki wyjętych prosto z puszki pomidorów. Finalizując ograniczenie w przyrządzeniu włoskiego kremu z pomidorów stanowi wyłącznie nasza wyobraźnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz