Specjały kuchni półwyspu iberyjskiego łączą w sobie najlepsze produkty pochodzące z całego globu. Dzięki Maurom znalazły się w niej przyprawy, owoce oraz ryż, wraz ze świetnym pomysłem na jego wykorzystanie - wyśmienitą paellę. A za sprawą podróżników i żeglarzy zawijających do hiszpańskich portów w kuchni tej na stałe zagościły przywiezione przez nich, egzotyczne wówczas przysmaki, jak: ziemniaki, papryka, kukurydza, pomidory czy fasola. Hiszpańskie menu to przede wszystkim delikatnie tylko „obrobione” ryby i owoce morza, lekkie sosy i krojona w niemal przezroczyste plastry szynka serrano. Jednym słowem kuchnia świeża z lekkostrawnymi daniami, w której liczy się wyłącznie smak! Jedną z takich orzeźwiających potraw jest klasyczne hiszpańskie gazpacho.
Iberyjski chłodnik
Iberyjski chłodnik
Można powiedzieć, że hiszpańskie gazpacho to odpowiednik naszego rodzimego chłodniku, niemniej jednak różnica widoczna jest nie tylko w nazwie. Także skład iberyjskiego i polskiego chłodnika znacząco się od siebie różni, a jedyną ich wspólną cechą jest bez wątpienia wyborny smak.
Gazpacho pochodząca z Andaluzji tradycyjna hiszpańska potrawa - to zupa której kluczowym składnikiem są dojrzałe, soczyste i wygrzane w południowym słońcu pomidory. Uzupełniona o paprykę i ogórki skroplone hiszpańską oliwą z oliwek dostarcza niezwykłych przeżyć kulinarnych. Danie to łączy w sobie łagodność z delikatnie ostrzejszą nutą. Gazpacho to wyśmienita propozycja na ciepłe dni, na które z utęsknieniem czekamy. Ponadto jest to potrawa niewymagająca gotowania, przez co jest niezwykle prosta w przygotowaniu.
Mamy nadzieję, że teraz nikogo nie trzeba już namawiać do spróbowania tej świeżej i orzeźwiającej zupy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz