Minestrone – tradycyjnie i smacznie
Bardzo dużo świeżych warzyw,
szczypta słońca, nieśpieszne gotowanie i jeszcze trochę innych składników
najwyższej jakości – to skrócony przepis na tradycyjną włoską zupę Minestrone.
Ale mówiąc całkiem poważnie, jest to jedne z tych dań na które niema ścisłej
receptury. W Italii istnieje bowiem tyle przepisów na tę zupę, ile jest
gospodyń domowych w tym kraju. Zatem Minestrone to prawdziwa zupa marzenie,
ponieważ przygotowując ją możemy użyć dosłownie wszystkiego. Nie wahamy się
powiedzieć, że może to być także przepyszny sposób na posprzątanie lodówki.
Jest tylko jedna rzecz, na którą chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę, mianowicie,
że pomimo całkowitej dowolności składników nie powinno się zapomnieć o selerze
naciowym, będącym absolutną podstawą tej potrawy. Warto także podkreślić, iż
Minestrone może być zarówno zupą bezmięsną (w wersji dla miłośników zdrowego
żywienia), jak i przyrządzana na wywarze z kilku rodzajów mięs.
Ciekawe na jaka formę Wy się
zdecydujecie? Bez względu na Wasz wybór życzymy smacznego i mamy nadzieję, że w
końcu ciepłego weekendu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz