piątek, 15 marca 2013

Włoska Zupa Minestrone

Trudno znaleźć kogoś, kto potrafiłby oprzeć się urokowi i wybornym smakom włoskiej kuchni. Dlatego dziś znowu chcemy zabrać Was w fantastyczną kulinarną podróż do skąpanej w południowym słońcu Italii. Zapraszamy do krainy, która przeciętnemu Kowalskiemu może kojarzyć się jedynie z pizzą i spaghetti…my jednak wiemy, że jest to kraj, w którym kuchnia wyniesiona została do rangi prawdziwej sztuki. Sekretem włoskiej kuchni jest zamiłowanie do prostego i świeżego jedzenia. Nie bez znaczenia jest również fakt, że mieszkańcy Włoch planują swój jadłospis w oparciu o te składniki, które są w danym momencie najłatwiej dostępne oraz wyglądają i pachną, a przez co także smakują najlepiej.

Minestrone – tradycyjnie i smacznie
Bardzo dużo świeżych warzyw, szczypta słońca, nieśpieszne gotowanie i jeszcze trochę innych składników najwyższej jakości – to skrócony przepis na tradycyjną włoską zupę Minestrone. Ale mówiąc całkiem poważnie, jest to jedne z tych dań na które niema ścisłej receptury. W Italii istnieje bowiem tyle przepisów na tę zupę, ile jest gospodyń domowych w tym kraju. Zatem Minestrone to prawdziwa zupa marzenie, ponieważ przygotowując ją możemy użyć dosłownie wszystkiego. Nie wahamy się powiedzieć, że może to być także przepyszny sposób na posprzątanie lodówki. Jest tylko jedna rzecz, na którą chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę, mianowicie, że pomimo całkowitej dowolności składników nie powinno się zapomnieć o selerze naciowym, będącym absolutną podstawą tej potrawy. Warto także podkreślić, iż Minestrone może być zarówno zupą bezmięsną (w wersji dla miłośników zdrowego żywienia), jak i przyrządzana na wywarze z kilku rodzajów mięs.

Ciekawe na jaka formę Wy się zdecydujecie? Bez względu na Wasz wybór życzymy smacznego i mamy nadzieję, że w końcu ciepłego weekendu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz