wtorek, 19 marca 2013

Z wizytą w Bangkoku

Czas wybrać się na daleki wschód, by zasmakować pełnej koloru i bajecznych potraw kuchni azjatyckiej, a dokładnie tajskiej. Kuchnia ta jest zdecydowanie najbardziej zróżnicowana i jednocześnie najciekawsza z pośród wszystkich kuchni świata. Zrodziła się ona z fuzji kulinarnych upodobań Chin i Indii, niemniej jednak tajscy mistrzowie „woka” wprowadzają do niej także składniki pochodzące z innych zakątków naszego globu. Takie połączenie lokalnych i importowanych produktów sprawia, że powstają niezwykle barwne i smakowite dania.


Próbuj i podawaj
Jedną z podstawowych zasad panujących w tajskiej kuchni jest postępowanie w myśl teorii „próbuj i podawaj”, toteż każdy szanujący się kucharz będzie tak długo smakował i uzupełniał swoje potrawy o coraz to nowsze składniki, aż dojdzie do wniosku że uzyskał zadawalający go efekt. Wobec powyższego nie ma tu miejsca na ściśle określone receptury, czy jak kto woli przepisy – trzeba kierować się własnym smakiem i intuicją kulinarną. Jedną z cech kuchni tego regionu jest także dość skomplikowany sposób przyrządzania dań i bardzo wyrafinowany sposób ich dekorowania. Kuchnia tajska jest zatem niezwykle barwna pod względem składników oraz przypraw, a także niecodziennego (w naszej części świata) ich łączenia. Podobnie jak w większości dalekowschodnich kuchni, tak i tu obowiązuje pewna zasada, zwana popularnie „zasadą pięciu smaków”, ale najpopularniejsze są niewątpliwie potrawy o wyrazistym, ostrym smaku z tajskim curry na czele.

Tay Tom Yum
Na dobry początek przygody z kuchnią wschodu proponujemy rozgrzewającą Tai Tom Yum. Jak nie trudno się domyślić (podpowiedź w samej nazwie) jest to danie tajskie, pod którego nazwą kryje się przepyszna, bogata rozmaite smaki zupa, stanowiąca kombinację kurczaka, krewetek, imbiru i papryk. Doprawiona sosem rybnym, chilli, czosnkiem oraz świeżą kolendrą. Oczywiście, zgonie z tym co jest charakterystyczne dla kultury kulinarnej Tajlandii  na przygotowanie tej potrawy nie ma jednego przepisu. Występuje ona w niezliczonych kombinacjach, prawdę mówiąc jest tyle wersji, że każdy wyobraża sobie jej smak inaczej. Można przygotować ją bardzo szybko z przypraw, krewetek, wody i papryki lub spędzić pół dnia w kuchni na przygotowywaniu bulionu ze skorupek krewetek czy miksowaniu rozmaitych przypraw…ale to już zależy wyłącznie od Was :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz