piątek, 12 kwietnia 2013

Sałata ze świeżego szpinaku z bekonem i przepiórczym jajem


Dla wielu ludzi szpinak jest warzywem, który swoim wyglądem dość skutecznie zniechęca do spróbowania go. Niemniej, jak to często się zdarza w przypadku składników, których kolor czy wygląd nie budzi zachwytu, to potrawy z jego dodatkiem są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też posiadają sporo wartości odżywczych. Do czego wobec powyższego wykorzystać szpinak? Proponujemy sałatę.

Niby dlaczego podstawowym zielonym składnikiem sałatek ma być właśnie sałata, bez różnicy na rodzaj (lodowa, masłowa, karbowana itd.) czy też dodatki w formie bazylii bądź, szczypioru? My proponujemy Państwu odstąpienie od tego stereotypowego myślenia o tej delikatnej przekąsce i przetestowanie przepisu na sałatę, której bazę stanowi właśnie wspomniany szpinak.

Polecamy sałatę ze świeżego szpinaku z bekonem i przepiórczym jajem okraszoną dresingiem musztardowym, będącą lekka przekąska lub, jak kto woli, zieloną kolacją ... sprawdzi się również jako weekendowe śniadanie :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz