Charakterystyczny
smak w wiosennym wydaniu
Każdy, kto choć trochę chce
zadbać o własne zdrowie na pewno się z nami zgodzi, że sałatek nigdy dosyć. Ale
też wszyscy zmęczeni półroczną zimą pewnie przyznają nam rację. Szczęśliwie ten
mroźny czas mamy już za sobą, toteż grzechem byłoby nie wykorzystanie
nadchodzących ciepłych dni na przygotowywanie smacznych i odżywczych sałat. Możemy
na przykład przyrządzić tradycyjne, znane powszechnie sałatki „Cezara” czy
grecką lub pokusić się o coś nieco bardziej wyszukanego. Czasem warto sięgnąć
po nowe składniki i nie bać się łączenia rozmaitych smaków, nawet jeśli mogłoby
się wydawać, że nie do końca one do siebie pasują. Z całą pewnością ciekawym
warzywem, o dosyć charakterystycznym smaku, na które chcieliśmy zwrócić uwagę
jest rukola.
Sativa Eruca – Rukola
Rukola to sałata, której liście charakteryzują
się wyjątkowym aromatem i smakiem, jej specyfika sprawia, że ciężko jest
przejść obok tego warzywa obojętnie. Część osób lubi ją za wyraźny, ostry smak,
ale są też tacy, którzy wyczują jej obecność w każdej potrawie i jedzą ją
niechętnie. Niemniej jednak w drugim wypadku wiąże się to zazwyczaj z brakiem
znajomości zastosowania rukoli w kuchni. To wyjątkowe warzywo stosowane jest
głównie jako dodatek do potraw, których bazę stanowią składniki o stosunkowo
mdłym smaku. Stąd w sałatkach z rukolą często może spotkać się z owocami morza,
awokado lub mozzarellą. Ponadto jej właściwości sprawiają, że stosuje się ją w
musztardach dla podkreślenia ich walorów smakowych. Nie można także nie
wspomnieć, o korzyściach jakie spożywanie rukoli przynosi naszemu zdrowiu.
Liście tej sałaty zawierają bowiem sporo witaminy C oraz z grupy A i B, a także
duże ilości soli mineralnych.
Sałatka z Rukoli i koziego sera zapiekanego w cieście francuskim z
dresingiem żurawinowym
Sałatka łącząca w sobie gorzkawy
smak rukoli ze specyficznym smakiem i właściwościami koziego sera zapieczonego
w cieście francuskim to propozycja, którą chcielibyśmy dzisiaj Wam
zaproponować. To lekkie i smaczne dnie główne można dodatkowo urozmaicić
wiosennymi akcentami w postaci szparagów lub truskawek, które nadadzą mu
dodatkowo uroczystego charakteru. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz