poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Sałatka z Rukoli i koziego sera zapiekanego w cieście francuskim z dresingiem żurawinowym


Charakterystyczny smak w wiosennym wydaniu
Każdy, kto choć trochę chce zadbać o własne zdrowie na pewno się z nami zgodzi, że sałatek nigdy dosyć. Ale też wszyscy zmęczeni półroczną zimą pewnie przyznają nam rację. Szczęśliwie ten mroźny czas mamy już za sobą, toteż grzechem byłoby nie wykorzystanie nadchodzących ciepłych dni na przygotowywanie smacznych i odżywczych sałat. Możemy na przykład przyrządzić tradycyjne, znane powszechnie sałatki „Cezara” czy grecką lub pokusić się o coś nieco bardziej wyszukanego. Czasem warto sięgnąć po nowe składniki i nie bać się łączenia rozmaitych smaków, nawet jeśli mogłoby się wydawać, że nie do końca one do siebie pasują. Z całą pewnością ciekawym warzywem, o dosyć charakterystycznym smaku, na które chcieliśmy zwrócić uwagę jest rukola.

Sativa Eruca – Rukola
Rukola to sałata, której liście charakteryzują się wyjątkowym aromatem i smakiem, jej specyfika sprawia, że ciężko jest przejść obok tego warzywa obojętnie. Część osób lubi ją za wyraźny, ostry smak, ale są też tacy, którzy wyczują jej obecność w każdej potrawie i jedzą ją niechętnie. Niemniej jednak w drugim wypadku wiąże się to zazwyczaj z brakiem znajomości zastosowania rukoli w kuchni. To wyjątkowe warzywo stosowane jest głównie jako dodatek do potraw, których bazę stanowią składniki o stosunkowo mdłym smaku. Stąd w sałatkach z rukolą często może spotkać się z owocami morza, awokado lub mozzarellą. Ponadto jej właściwości sprawiają, że stosuje się ją w musztardach dla podkreślenia ich walorów smakowych. Nie można także nie wspomnieć, o korzyściach jakie spożywanie rukoli przynosi naszemu zdrowiu. Liście tej sałaty zawierają bowiem sporo witaminy C oraz z grupy A i B, a także duże ilości soli mineralnych.

Sałatka z Rukoli i koziego sera zapiekanego w cieście francuskim z dresingiem żurawinowym
Sałatka łącząca w sobie gorzkawy smak rukoli ze specyficznym smakiem i właściwościami koziego sera zapieczonego w cieście francuskim to propozycja, którą chcielibyśmy dzisiaj Wam zaproponować. To lekkie i smaczne dnie główne można dodatkowo urozmaicić wiosennymi akcentami w postaci szparagów lub truskawek, które nadadzą mu dodatkowo uroczystego charakteru. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz