środa, 24 kwietnia 2013

Sałatka z białych szparagów z wędzonym łososiem i aksamitnym sosem bearnaise


Ryby powinny być częstym gościem na naszych stołach nie, tylko z powodu walorów smakowych, ale również zdrowotnych. Jedną z form w jakiej możemy je spożywać są ryby w postaci wędzonej. W tym miejscu trzeba wspomnieć o powszechnie cenionym, głównie za prostotę wykorzystania w kuchni łososiu. Ryba ta wyśmienicie zastępuje mięso w licznych popularnych i lubianych daniach, ale też, co ważniejsze pozwala na przygotowanie nietuzinkowych w smaku, wyjątkowych potraw. Wystarczy wymienić tu choćby rozmaite przystawki, zupy, zapiekanki czy nawet pierogi z ciasta francuskiego. Należy jednak pamiętać, że łosoś to ryba, która zaopatrza nasz organizm w duże ilości substancji odżywczych ale również w tłuszcze, a co za tym idzie powinien być spożywany w rozsądnych ilościach, zwłaszcza przez osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów. Wobec powyższego powinniśmy jeść go raczej jako urozmaicenie diety. Istotna jest również forma w jakiej będziemy go konsumować. Idealną propozycją zdaje się być przyrządzenie sałatki z wędzonym łososiem, która po pierwsze będzie prawdziwą „bombą witaminową”, a po drugie całkowitym rajem nawet dla najbardziej wybrednego podniebienia.

Białe szparagi otulone wędzonym łososiem
Rzecz jasna istnieje wiele przepisów na sałatkę z wędzonym łososiem, my jednak przedstawiamy propozycję, która przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Mianowicie delikatną sałatkę z białych szparagów, podaną z zimnym wędzonym łososiem i aksamitnym sosem bearnaise. Fani łososia wiedzą bowiem doskonale, że fenomenalny smak tej ryby zawdzięczamy także dzięki innym składnikom z nią komponowanym – w tym przypadku szparagom. Z tego samego powodu bardzo ważnym elementem licznych potraw, w których pojawia się łosoś jest podawany wraz z nimi sos. Stąd nasza propozycja na jeden z klasyków francuskiej kuchni, czyli sos berneński inaczej bearnaise. Jest to sos na bazie klarowanego masła, żółtek, estragonu, szalotki i białego wina, który zrodził się prawdopodobnie z wyobraźni szefa kuchni Collinet'a około roku 1834. Sos jest wyjątkowo aksamitny, aromatyczny i wyrazisty w smaku przez co potrawy nim okraszone stają się naprawdę wykwintnymi daniami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz