Ryby
powinny być częstym gościem na naszych stołach nie, tylko z
powodu walorów smakowych, ale również zdrowotnych. Jedną z form w
jakiej możemy je spożywać są ryby w postaci wędzonej. W tym
miejscu trzeba wspomnieć o powszechnie cenionym, głównie za
prostotę wykorzystania w kuchni łososiu. Ryba ta wyśmienicie
zastępuje mięso w licznych popularnych i lubianych daniach, ale
też, co ważniejsze pozwala na przygotowanie nietuzinkowych w smaku,
wyjątkowych potraw. Wystarczy wymienić tu choćby rozmaite
przystawki, zupy, zapiekanki czy nawet pierogi z ciasta francuskiego.
Należy jednak pamiętać, że łosoś to ryba, która zaopatrza nasz
organizm w duże ilości substancji odżywczych ale również w
tłuszcze, a co za tym idzie powinien być spożywany w rozsądnych
ilościach, zwłaszcza przez osoby chcące pozbyć się zbędnych
kilogramów. Wobec powyższego powinniśmy jeść go raczej jako
urozmaicenie diety. Istotna jest również forma w jakiej będziemy
go konsumować. Idealną propozycją zdaje się być przyrządzenie
sałatki z wędzonym łososiem, która po pierwsze będzie prawdziwą
„bombą witaminową”, a po drugie całkowitym rajem nawet dla
najbardziej wybrednego podniebienia.
Białe
szparagi otulone wędzonym łososiem
Rzecz
jasna istnieje wiele przepisów na sałatkę z wędzonym łososiem,
my jednak przedstawiamy propozycję, która przypadnie do gustu
każdemu smakoszowi. Mianowicie delikatną sałatkę z białych
szparagów, podaną z zimnym wędzonym łososiem i aksamitnym sosem
bearnaise. Fani łososia wiedzą bowiem doskonale, że fenomenalny
smak tej ryby zawdzięczamy także dzięki innym składnikom z nią
komponowanym – w tym przypadku szparagom. Z tego samego powodu
bardzo ważnym elementem licznych potraw, w których pojawia się
łosoś jest podawany wraz z nimi sos. Stąd nasza propozycja na
jeden z klasyków francuskiej kuchni, czyli sos berneński inaczej
bearnaise. Jest to sos na bazie klarowanego masła, żółtek,
estragonu, szalotki i białego wina, który zrodził się
prawdopodobnie z wyobraźni szefa kuchni Collinet'a około roku 1834.
Sos jest wyjątkowo aksamitny, aromatyczny i wyrazisty w smaku przez
co potrawy nim okraszone stają się naprawdę wykwintnymi daniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz