Nieraz zetknęliśmy się z pytaniem
– czy prawdą jest, że szparagi są dobre na miłość? – otóż na tak postawione
pytanie odpowiadamy z całą stanowczością – jak najbardziej! Szparagi to jedno z
tych warzyw, które posiada specyficzne właściwości czyniące z niego afrodyzjak.
Co prawda nie wyglądają one może zbyt apetycznie, ale za to jaki, zbawienny
wręcz, wpływ maja na nasze samopoczucie i zdrowie. Ta stosunkowo niepozorna
roślina jest niezwykle bogata w kwas foliowy, który jak powszechnie wiadomo jest
niezbędny kobietom w ciąży, a także zawierają sporo beta-karotenu. Ponadto są
lekkostrawne i nisko kaloryczne, gdyż zawierają zaledwie 18 kilokalorii na 100 gram.
Zielone, białe, fioletowe…
Na rynku możemy znaleźć trzy
główne odmiany szparagów: zielone, białe i fioletowe, które w zależności od ich
smaku i gustu jedzących zestawia się z innymi składnikami, uzyskując tym
sposobem interesujące specjały kulinarne. Najsmaczniejsze są górne części, tak
zwane szczyty czy główki pędów. Pamiętać należy, w przypadku odmiany zielonej,
by nie obierać szparagów, bowiem pod skórą ukrytych jest najwięcej
dobroczynnych, składników odżywczych. Kupując szparagi upewnijmy się czy są one
świeże. Można to sprawdzić w prosty sposób, mianowicie pędy winny być leciutko
wilgotne i dawać się łatwo złamać. Ważny jest też sam sposób gotowania.
Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie w całości, koniecznie w pozycji
pionowej (najwygodniej jeśli są związane w pęczek). Przyrządzając odmianę białą
możemy, dla podkreślenia ich smaku dodać do wrzącej wody odrobinę soku z
cytryny.
Sałatka, czyli jeden ze sposobów na wykorzystanie szparagów
Szparagi wybornie komponują się z
łososiem, do czego można dodać jeszcze pieczarki, a sos i całość potrawy
oprószyć świeżym koprem. Kolejną propozycją jest zestawienie ich z rzodkiewką,
kurczakiem, żółtym serem i sosem na bazie majonezu. Biała odmiana tego warzywa
będzie zaś łechtać nasze podniebienia jeśli podamy je razem z szynką. Można też
wykorzystać szereg innych składników, jak: pestki słonecznika, szczypior,
pomidory koktajlowe lub ser feta. Jedną z bardziej interesujących form, do
spróbowania której chcemy Państwa zachęcić jest sałatka ze szparagów z jajkiem
w koszulce na masełku czosnkowym z odrobią pestek z dyni i szczypiorku.
Tak naprawdę szparagi wybornie pasują do każdego rodzaju mięs oraz warzyw, a więc sposób ich połączenia uzależniony jest wyłącznie od naszej wyobraźni. A zatem miłosnych inspiracji nigdy nie powinno zabraknąć :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz