czwartek, 18 kwietnia 2013

Smakowity afrodyzjak – szparagi

Nieraz zetknęliśmy się z pytaniem – czy prawdą jest, że szparagi są dobre na miłość? – otóż na tak postawione pytanie odpowiadamy z całą stanowczością – jak najbardziej! Szparagi to jedno z tych warzyw, które posiada specyficzne właściwości czyniące z niego afrodyzjak. Co prawda nie wyglądają one może zbyt apetycznie, ale za to jaki, zbawienny wręcz, wpływ maja na nasze samopoczucie i zdrowie. Ta stosunkowo niepozorna roślina jest niezwykle bogata w kwas foliowy, który jak powszechnie wiadomo jest niezbędny kobietom w ciąży, a także zawierają sporo beta-karotenu. Ponadto są lekkostrawne i nisko kaloryczne, gdyż zawierają zaledwie 18 kilokalorii na 100 gram.

Zielone, białe, fioletowe…
Na rynku możemy znaleźć trzy główne odmiany szparagów: zielone, białe i fioletowe, które w zależności od ich smaku i gustu jedzących zestawia się z innymi składnikami, uzyskując tym sposobem interesujące specjały kulinarne. Najsmaczniejsze są górne części, tak zwane szczyty czy główki pędów. Pamiętać należy, w przypadku odmiany zielonej, by nie obierać szparagów, bowiem pod skórą ukrytych jest najwięcej dobroczynnych, składników odżywczych. Kupując szparagi upewnijmy się czy są one świeże. Można to sprawdzić w prosty sposób, mianowicie pędy winny być leciutko wilgotne i dawać się łatwo złamać. Ważny jest też sam sposób gotowania. Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie w całości, koniecznie w pozycji pionowej (najwygodniej jeśli są związane w pęczek). Przyrządzając odmianę białą możemy, dla podkreślenia ich smaku dodać do wrzącej wody odrobinę soku z cytryny.

Sałatka, czyli jeden ze sposobów na wykorzystanie szparagów
Szparagi wybornie komponują się z łososiem, do czego można dodać jeszcze pieczarki, a sos i całość potrawy oprószyć świeżym koprem. Kolejną propozycją jest zestawienie ich z rzodkiewką, kurczakiem, żółtym serem i sosem na bazie majonezu. Biała odmiana tego warzywa będzie zaś łechtać nasze podniebienia jeśli podamy je razem z szynką. Można też wykorzystać szereg innych składników, jak: pestki słonecznika, szczypior, pomidory koktajlowe lub ser feta. Jedną z bardziej interesujących form, do spróbowania której chcemy Państwa zachęcić jest sałatka ze szparagów z jajkiem w koszulce na masełku czosnkowym z odrobią pestek z dyni i szczypiorku.

Tak naprawdę szparagi wybornie pasują do każdego rodzaju mięs oraz warzyw, a więc sposób ich połączenia uzależniony jest wyłącznie od naszej wyobraźni. A zatem miłosnych inspiracji nigdy nie powinno zabraknąć :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz