poniedziałek, 27 maja 2013

Filet z sarny w cieście francuskim z kurkami w śmietanie

Pośród licznych rodzajów mięs, to te pozyskane z dziczyzny mogą poszczycić się najlepszymi walorami smakowymi. Są rarytasem w każdej kuchni, czyniącym z potraw istny raj dla podniebienia. I choć dania z dziczyzny nie należą do najtańszych, to bez wątpienia warto zainwestować w nie od czasu do czasu.

Drogocenne wartości odżywcze dziczyzny
Ten odznaczający się nieco ciemniejszym zabarwieniem, zwartą strukturą i większą ilością tkanek rodzaj mięsa jest o niebo zdrowszy w stosunku do mięsa pochodzącego od zwierząt hodowlanych. Znajdują się w nim drogocenne dla naszego zdrowia pierwiastki, jak choćby: żelazo, magnez lub fosfor. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a zatem nie jest zbyt kaloryczne. Dla przykładu dodajmy, że tylko w 100g dziczyzny będzie nawet o 100kcal mniej niż w mięsie wieprzowym. Z tego też powodu mięso to jest często zalecane w trakcie diety wyszczuplającej. Ponadto jedzenie dziczyzny przyczynia się do poprawy pracy jelit i redukcji poziomu cholesterolu.

Jak przyrządzić dziczyznę?
Mięso z dziczyzny można przygotować na liczne sposoby: gotując, dusząc, piekąc lub smażąc. Ważne, aby wcześniej zgłębić odpowiednią wiedzę na ich temat, a także przypraw pasujących do danego rodzaju mięsa, albowiem nie wszystkie do nich będą dobre. Kminek sprawdzi się do mięsa dzika, ziele angielskie do duszenia, majeranek do pasztetów, zielenina (koper, pietruszka, tymianek) do dzikiego ptactwa zaś liść laurowy do gulaszów bądź bigosów. Rzecz jasna do dziczyzny pasują także czerwone wino i owoce lasu.

Z dań godnych polecenia, chcielibyśmy zaproponować Państwu delikatny Filet z sarny w cieście francuskim z kurkami w śmietanie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz