Pośród licznych rodzajów mięs, to
te pozyskane z dziczyzny mogą poszczycić się najlepszymi walorami smakowymi. Są
rarytasem w każdej kuchni, czyniącym z potraw istny raj dla podniebienia. I
choć dania z dziczyzny nie należą do najtańszych, to bez wątpienia warto
zainwestować w nie od czasu do czasu.
Drogocenne wartości odżywcze dziczyzny
Ten odznaczający się nieco
ciemniejszym zabarwieniem, zwartą strukturą i większą ilością tkanek rodzaj
mięsa jest o niebo zdrowszy w stosunku do mięsa pochodzącego od zwierząt
hodowlanych. Znajdują się w nim drogocenne dla naszego zdrowia pierwiastki, jak
choćby: żelazo, magnez lub fosfor. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a
zatem nie jest zbyt kaloryczne. Dla przykładu dodajmy, że tylko w 100g
dziczyzny będzie nawet o 100kcal mniej niż w mięsie wieprzowym. Z tego też
powodu mięso to jest często zalecane w trakcie diety wyszczuplającej. Ponadto
jedzenie dziczyzny przyczynia się do poprawy pracy jelit i redukcji poziomu
cholesterolu.
Jak przyrządzić dziczyznę?
Mięso z dziczyzny można
przygotować na liczne sposoby: gotując, dusząc, piekąc lub smażąc. Ważne, aby
wcześniej zgłębić odpowiednią wiedzę na ich temat, a także przypraw pasujących
do danego rodzaju mięsa, albowiem nie wszystkie do nich będą dobre. Kminek
sprawdzi się do mięsa dzika, ziele angielskie do duszenia, majeranek do
pasztetów, zielenina (koper, pietruszka, tymianek) do dzikiego ptactwa zaś liść
laurowy do gulaszów bądź bigosów. Rzecz jasna do dziczyzny pasują także
czerwone wino i owoce lasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz