poniedziałek, 3 czerwca 2013

Pierś z kaczki z marynowaną gruszką

Starając się wzbogacić smak mięsa sięgamy zazwyczaj po rozmaite dodatki w postaci warzyw. To właśnie one stanowią obok wieprzowiny, drobiu i ziemniaków jeden z podstawowych składników naszego obiadu. Ale co, jeśli mamy ochotę na przełamanie pewnych…może nawet nudnych standardów w kuchni?
Dobrym pomysłem na odświeżenie domowego menu, choć nieco mniej popularnym, jest z pewnością dobrze wszystkim znane zestawienie mięsa z owocami. W naszej rodzimej tradycji bez trudu odnajdziemy receptury łączące występujące w naszym klimacie jabłka, śliwki czy gruszki z rozmaitymi rodzajami mięs. Jeśli więc lubicie interesujące fuzje smaków i niejednokrotnie marzyliście o przyrządzeniu czegoś naprawdę wybornego? Wcale nie musicie zgłębiać tajemnic kuchni azjatyckiej czy poszukiwać inspiracji w kulinarnej tradycji Włoch, by odnaleźć przepis na przepyszny obiad. Czasem warto sięgnąć do nieco zapomnianych polskich potraw i przypomnieć sobie smak ozorków, wyrobów z dziczyzny lub wykwintnego mięsa z kaczki.

Kaczka - tradycyjnie wyśmienita
To przecież kaczka dała początek wszelkim wariacjom na temat wszechobecnego dziś kurczaka. Obecnie nikogo nie dziwi pieczony kurczak z jabłkami lub w pomarańczach. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że dania te tradycyjnie przygotowywane były na bazie kaczki. A zatem dla tych wszystkich, którzy mają już dość jedzenia kurczaka (nawet w najbardziej udziwnionej postaci) proponujemy pierś z kaczki z marynowaną gruszką To niesamowite zestawienie soczystego mięsa z aksamitnym smakiem gruszki na pewno przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz