Już wkrótce wakacje, czas
błogiego wypoczynku, a wraz z nimi początek sezonu przepysznych, świeżych,
aromatycznych i pełnowartościowych owoców. Jak połączyć te dwie przyjemności w
jedną niepowtarzalną całość? Sprawa jest banalnie prosta, zwłaszcza, kiedy uświadomimy
sobie bogactwo owocowych deserów. Przecież w chwili, gdy najdzie nas ochota na
coś słodkiego, wcale nie jesteśmy skazani na kolejną tabliczkę czekolady, którą
to zawsze mamy na wyciągnięcie ręki. W czasie lata grzechem było by nie
wykorzystanie darów natury w postaci dojrzałych owoców i nie przygotowanie z
nich wybornych, zdrowych deserów. Jednymi z najchętniej wybieranych w tym celu
rarytasów są (co zrozumiałe) truskawki. Pachnące, kuszące wyglądem i słodkim
smakiem są wstanie zaskarbić sobie serca najbardziej radykalnych „mięsożerców”.
W jaki sposób zmienić truskawki w niebanalny deser?
Samodzielne przyrządzenie deseru,
którego smak wprawi w oniemienie z zachwytu każdego, kto go spróbuje nie musi
być wcale rzeczą trudną. Jeśli jednak nadal nie wiecie co zrobić – podpowiadamy
- Flambirowane truskawki zapiekane a`la creme brulee.
Każdy, kto choć raz miał okazję
przebywać we Francji z pewnością nie oparł się skosztowaniu tego smakołyku,
który zresztą jest w tym kraju jednym z tradycyjnych specjałów. Tym zaś, którym
nie dane było rozkoszować się owym deserem, proponujemy przygotowanie go na
własną rękę.
Jest to wyjątkowy deser, który po
pierwsze szybko i łatwo przygotujecie, a po drugie nie ma zbyt wielu kalorii i
nie jest nazbyt słodki. Jego charakterystyczną cechą jest delikatna, ciemna
skorupka powstająca po zapieczeniu i wyborny smak, cieszących podniebienia,
flambirowanych, ciepłych truskawek. W zależności od upodobań i gustu
kulinarnego creme brulee można dodatkowo oprószyć startą czekoladą (najlepiej
gorzką) bądź cynamonem. Deser ten będzie też wybornie smakował z odrobiną
kardamonu, ale tę decyzję zostawiamy już Państwu. Życzymy niezapomnianych
doznań kulinarnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz