czwartek, 16 maja 2013

Smaczny i zdrowy - chłodnik paprykowy :)


Chłodnik, któremu poświęciliśmy ostatnio dość dużo uwagi w naszym artykule zatytułowanym Chłodnik litewski z gotowaną cielęciną (do przeczytania, którego gorąco zachęcamy) kojarzy się nam zazwyczaj z buraczkami, pomidorami czy ogórkiem. Ale czemu by nie spróbować nowego, ciekawego przepisu na chłodnik paprykowy? Zwłaszcza, że potrawa ta może orzeźwić nas w coraz cieplejsze ostatnimi czasy dni. Jesteśmy pewni, że będzie on Wam smakował, a i reszta rodziny lub zaproszonych gości z całą pewnością będzie wdzięczna z przepyszną zupę na zimno w miejsce gorącego rosołu.


Chłodnik paprykowy jako przystawka albo danie główne
Świeży, przyjemnie orzeźwiający i ponad wszystko zdrowy. Wyjmujesz go z chłodziarki, dorzucasz ulubione dodatki…i pierwsze danie gotowe. Jesz mądrze i smacznie, dostarczając organizmowi wiele witamin, zwłaszcza z grupy C, gdyż jak wiadomo w papryce jest ich całe mnóstwo, zdecydowanie więcej niż na przykład w cytrynie.

Chłodnik paprykowy podobnie do litewskiego może stanowić samodzielne danie, ale także sprawdza się jako znakomity dodatek do wykwintnego obiadu. Tę smakowitą potrawę, mimo lekkiej pikanterii rześką w smaku, możemy zaserwować w ciekawej formie np. w pucharze do lodów przyozdobioną świeżymi kiełkami rzodkiewki bądź rzeżuchą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz