Naturalnie wszelkie kuchnie
świata posiadają określony zestaw warzyw, swoisty kanon używania ich w
potrawach. W tradycji polskiej szczególne miejsce zajmuje włoszczyzna, ale też
kapusta czy ogórki w każdej postaci. Rzecz jasna ochoczo sięgamy również po pomidory
oraz ziemniaki. Niemniej istnieją i takie warzywa, o których trochę zapominamy
w naszej rodzimej kuchni lub zwyczajnie są one jeszcze nie do końca odkryte.
Najlepszym przykładem takiego stanu są doceniane i bardzo popularne w kuchni
europejskiej szparagi. Niestety warzywa te rzadko występują w polskim menu.
Sądzimy, iż dzieje się tak przede wszystkim dlatego, iż nawet gdy już zakupimy
szparagi, nie do końca wiemy jak je przyrządzić – choć przepisów na smakowite
dania nie brakuje! Wbrew pozorom nie trzeba też w przygotowanie dań, w których
pierwsze skrzypce grają szparagi wkładać zbyt dużego wysiłku, aby smakowały one
pysznie.
Co możemy przygotować ze świeżych szparagów?
Jak już sygnalizowaliśmy wyżej
receptur na przyrządzenie szparagów w krajowej tradycji kulinarnej trudno
szukać. Na szczęście nieprzebrane bogactwo przepisów na ten przysmak znajdziemy
u naszych zachodnich sąsiadów, w kuchniach Niemiec i Francji. Wszak szparagi
prócz gotowania (co, niestety dla nas często wydaje się zadaniem nader skomplikowanym)
i serwowania ich w akompaniamencie przeróżnych dodatków, można piec, dusić czy
grillować. Interesującą formą podania może być grillowany szparag z odrobiną
boczku lub jedna z wielu sałatek, o których wspominaliśmy niejednokrotnie na
naszym blogu. Warzywa te wybornie spisują się też jako marynowany dodatek do
potraw. Zaś świeże z powodzeniem wykorzystywane są dla urozmaicenia pospolitej
jajecznicy, naleśników bądź omletu. Oczywiście są też doskonałym produktem do
przygotowania sosów dla podkreślenia smaku delikatnego drobiu czy bardziej
wyrazistej wieprzowiny.
Krem z białych i zielonych szparagów z łososiowym kawiorem
Dzisiaj, z uwagi na bardzo
wiosenny klimat panujący w około, proponujemy delikatny krem z zielonych i
białych szparagów. To propozycja dość pożywna mimo, iż wykwintna i bardzo lekka
zarazem. Zupa krem ze szparagów w różnym kolorze i z dodatkiem kawioru
łososiowego nie tylko z łatwością sprosta oczekiwaniom wyrafinowanym smakoszom i
stanie się anielską ucztą dla podniebienia, ale też wprawi ich w dobry nastrój.
Jesteśmy przekonani, że delikatny smak szparagów, walory kolorystyczne i
połączenie z wykwintnością kawioru zachwycą każdego. Czy ktoś chce przepis?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz