środa, 8 maja 2013

Krem z białych i zielonych szparagów z łososiowym kawiorem


Naturalnie wszelkie kuchnie świata posiadają określony zestaw warzyw, swoisty kanon używania ich w potrawach. W tradycji polskiej szczególne miejsce zajmuje włoszczyzna, ale też kapusta czy ogórki w każdej postaci. Rzecz jasna ochoczo sięgamy również po pomidory oraz ziemniaki. Niemniej istnieją i takie warzywa, o których trochę zapominamy w naszej rodzimej kuchni lub zwyczajnie są one jeszcze nie do końca odkryte. Najlepszym przykładem takiego stanu są doceniane i bardzo popularne w kuchni europejskiej szparagi. Niestety warzywa te rzadko występują w polskim menu. Sądzimy, iż dzieje się tak przede wszystkim dlatego, iż nawet gdy już zakupimy szparagi, nie do końca wiemy jak je przyrządzić – choć przepisów na smakowite dania nie brakuje! Wbrew pozorom nie trzeba też w przygotowanie dań, w których pierwsze skrzypce grają szparagi wkładać zbyt dużego wysiłku, aby smakowały one pysznie.

Co możemy przygotować ze świeżych szparagów?
Jak już sygnalizowaliśmy wyżej receptur na przyrządzenie szparagów w krajowej tradycji kulinarnej trudno szukać. Na szczęście nieprzebrane bogactwo przepisów na ten przysmak znajdziemy u naszych zachodnich sąsiadów, w kuchniach Niemiec i Francji. Wszak szparagi prócz gotowania (co, niestety dla nas często wydaje się zadaniem nader skomplikowanym) i serwowania ich w akompaniamencie przeróżnych dodatków, można piec, dusić czy grillować. Interesującą formą podania może być grillowany szparag z odrobiną boczku lub jedna z wielu sałatek, o których wspominaliśmy niejednokrotnie na naszym blogu. Warzywa te wybornie spisują się też jako marynowany dodatek do potraw. Zaś świeże z powodzeniem wykorzystywane są dla urozmaicenia pospolitej jajecznicy, naleśników bądź omletu. Oczywiście są też doskonałym produktem do przygotowania sosów dla podkreślenia smaku delikatnego drobiu czy bardziej wyrazistej wieprzowiny.

Krem z białych i zielonych szparagów z łososiowym kawiorem
Dzisiaj, z uwagi na bardzo wiosenny klimat panujący w około, proponujemy delikatny krem z zielonych i białych szparagów. To propozycja dość pożywna mimo, iż wykwintna i bardzo lekka zarazem. Zupa krem ze szparagów w różnym kolorze i z dodatkiem kawioru łososiowego nie tylko z łatwością sprosta oczekiwaniom wyrafinowanym smakoszom i stanie się anielską ucztą dla podniebienia, ale też wprawi ich w dobry nastrój. Jesteśmy przekonani, że delikatny smak szparagów, walory kolorystyczne i połączenie z wykwintnością kawioru zachwycą każdego. Czy ktoś chce przepis?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz