środa, 5 czerwca 2013

Filet z suma gotowany na parze w korzenno-piernikowym sosie

W trakcie urlopu dysponujemy zazwyczaj odrobiną czasu, w którym możemy oddać się bezgranicznie swojej pasji. Z całą pewnością jednym ze smaczniejszych hobby jest zamiłowanie do gotowania. Mając do dyspozycji kilka wolnych dni staramy się przyrządzić coś nietypowego, zaskakującego ale ponad wszystko smacznego, aby sprawić frajdę sobie i by nasi bliscy mogli otrzymać szansą do uznania naszych kulinarnych zdolności. Co ciekawe, często nie trzeba wcale godzinami ślęczeć przy „garach”. Tak naprawdę wystarczy jedynie ciekawa i nie skomplikowana receptura, w której efekcie otrzymamy potrawę zdecydowanie inną od popularnych na co dzień sałatek czy kupowanych do pracy kanapek. Dobrym pomysłem może być przepis na rybę z warzywami. Przygotowywanie dania z jej udziałem dostarczy nam dużej dozy relaksu i spełnienia płynącego z kulinarnych doświadczeń, a ponadto będzie wyrazem troski o nasze zdrowie i lekką dietę.

Pomysł na rybę - Filet z suma gotowany na parze w korzenno-piernikowym sosie


Ryby należą do tych produktów spożywczych, do spożywania których nieustannie nakłaniają specjaliści od zdrowego żywienia. Do tego, że mają oni rację nie trzeba chyba nikogo za specjalnie przekonywać. Niemniej jednak brak ciekawego pomysłu na przyrządzenie tego specyfiku sprawia, iż stosunkowo rzadko sięgamy po rybę. A wystarczy jedynie zapoznać się z kilkoma podstawowymi zestawieniami, w których smakuje ona wybornie by na tej podstawie udoskonalać samodzielnie przepisy na rybę. Pamiętać przy tym należy, że nie musi być to koniecznie ryba w wersji smażonej, w occie czy po grecku. Obok tych kultowych pozycji bez trudu znajdziemy nieco odważniejsze pozycje, bowiem ryba smakuje równie dobrze w połączeniu z owocami lub warzywami. Ciekawym, choć dziś nieco zapomnianym przysmakiem na polskich stołach jest filet z suma. My proponujemy go w postaci gotowanej na parze w korzenno piernikowym sosie. Chyba trudno wymyślić lepsze zestawienie niż ta przepyszna ryba z warzywami, prażonymi ziarnami dyni i purée ziemniaczanym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz