wtorek, 11 czerwca 2013

Golonka po góralsku

Mimo iż warzywa oraz owoce stanowią ważny element naszej diety i powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej, to jednak nie zapominajmy, że mają one jedynie uzupełniać nasz jadłospis, a nie stanowić jego wyłączny składnik. Ponieważ, jak wszystko w nadmiarze, tak i jedzenie samych owoców czy warzyw nie wpływa najkorzystniej na nasze zdrowie. Ciężko też przekonać zwolenników „treściwych” posiłków do spożywania jogurtów czy delikatnego drobiu gotowanego na parze. Wybór dań (nazwijmy to) bardziej konkretnych jest więc zjawiskiem zupełnie naturalnym zwłaszcza jeśli chodzi o mężczyzn. Warto zatem poznać kilka przepisów na przygotowanie treściwych, mięsnych potraw. W tym miejscu bezapelacyjnie podium najbardziej reprezentacyjnego dania w tej kategorii należy się – golonce!

To kultowa wręcz propozycja kulinarna ciesząca się powszechnym uznaniem w męskim świecie. Odpowiednio przyrządzona jest jednak w stanie podbić swoim smakiem i aromatem serca wielu Pań czy zwolenników zdrowego stylu życia oraz lekkiego odżywiania.

Sposób na golonkę
Golonka w tradycji kulinarnej europy zajmuje od stuleci bardzo ważne miejsce. Istnieje teza, iż sposób jej przyrządzania zawdzięczamy naszym sąsiadom z za Odry. Bazą owej potrawy jest część wykrajana z tuszy trzody chlewnej. Jest to mięso tłuste i dosyć tuczące, wszak w jego 100 gramach znajduje się aż 300 kilo-kalorii. Dla wielbicieli owego przysmaku nie stanowi to oczywiście żadnego problemu. Golonka przyrządzana może być w rozmaity sposób. Receptury na to mięso zakładają zazwyczaj jej pieczenie albo gotowanie. Stosunkowo często spotykamy też z jej opcją peklowaną. Golonka wieprzowa to także produkt, który doskonale nadaje się na przygotowanie galarety. Ponadto możemy wyróżnić pewien zestaw, swoisty kanon składników, które wybornie komponują się z golonką. W śród nich wymienić należy ostry chrzan, musztardę, groch, kapustę kiszoną, włoszczyznę, a nawet jabłka. Do tej elitarnej listy dodatków wielu smakoszy zalicza także piwo.

My dziś w Master Fusion Group proponujemy przesmaczną młodą goleń po góralsku, macerowaną w słonej wodzie i pieczoną bez pośpiechu na ogniu. Potrawa ta w takiej odsłonie skusi nawet tych, którzy utrzymują, że trzymają dietę. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz