wtorek, 18 czerwca 2013

Polska Kuchnia Regionalna - Juki Ułańskie

Zastanawiali się Państwo kiedyś nad potężnym bogactwem kulinarnym jakie skrywa w sobie polska kuchnia regionalna? Czy dopiero podróżując po kraju w okresie urlopowym i odwiedzając malownicze zakątki Mazowsza, Podhala, Wielkopolski, Podlasia czy pozostałych obszarów Polski mieliście okazję spróbować niesamowitych dań? Zasmakować tradycyjnych potraw, które bez najmniejszych kompleksów mogą stawać w szranki z popularnymi, lubianymi powszechnie potrawami kuchni basenu morza śródziemnego bądź orientalnej? Założymy się, że nie raz!

Tymczasem regionalna polska kuchnia ma do zaoferowania wyśmienite dania, których przyrządzenie nie wymaga wyszukanych przypraw czy ciężko dostępnych składników. Przy pomocy dobrze wszystkim znanych produktów potrafi wyczarować istnie niebiańskie przysmaki. To przede wszystkim z tego powodu winniśmy jak najczęściej sięgać po tradycyjne receptury. Wszak przygotowywane na ich podstawie posiłki będą nie tylko wyjątkowo smaczne i dostarczą wielu wartości odżywczych, ale też nie obciążą za nadto domowego budżetu.

Juki Ułańskie
Jednymi z najsmaczniejszych potraw, które niegdyś były częstym gościem na dworskich i szlacheckich stołach – to, zapomniane dziś nieco, Juki Ułańskie. Mówiąc prościej kieszonki schabowe faszerowane ziołami z sosem grzybowym. Pozycja ta serwowana z kopytkami smażonymi na maśle i warzywnym „makaronem”  jest najczęściej wybieranym daniem na Polski Stół przez naszych Klientów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz