poniedziałek, 24 czerwca 2013

Quiche z combrem króliczym

Kuchnia Francuska od wieków cieszy się mianem jednej z najlepszych kuchni świata jest kreatorem doskonałych połączeń smaków i aromatów. Niema chyba żadnego smakosza, który nie marzyłby o wytwornym obiedzie w francuskiej restauracji czy kucharza, który nie chciałby w niej pracować. I właściwie niema w tym nic dziwnego, albowiem ciężko znaleźć drugie państwo z tak bogatą tradycją kulinarną jak Francja, w której odnajdziemy wiele wpływów z całego świata.


Quiche, alce lizać
Jednym z francuskich specjałów jest pochodzące z jej północno-wschodniej części, a konkretnie Alzacji i Lotaryngii Quiche - danie, którego podstawę stanowi francuskie bądź kruche ciasto wypełnione wytrawnym nadzieniem. To, co jest ważne i od zawsze niezmienne w tej potrawie to, to że składnikiem wiążącym farsz jest mieszanina jaj, śmietany i przypraw. Nazwa dania wywodzi się zaś z niemieckiego Kuchen, czyli porostu słowa ciasto. Ten znany już co najmniej w XVI wieku rarytas wytwarzany był pierwotnie z chlebowego ciasta. Dziś jego najbardziej klasycznym przykładem jest Quiche Lorraine z boczkiem i zapiekanym serem Gruyere oczywiście skąpane w mieszaninie ze śmietany i jaj. Quiche przygotowuje się zazwyczaj w ceramicznych, okrągłych formach, które stosunkowo długo utrzymują wysoką temperaturę, co nie jest bez znaczenia przy serwowaniu tak wykwintnej potrawy. Danie to proponowane jest jako wyborna przekąska, treściwa przystawka lub danie główne np. obiad czy kolacja, ale nigdy jako deser ponieważ Quiche niema prawa (w przeciwieństwie do mylonej z nim tarty) być słodkie.


Polski akcent
Mało kto wie, że Quiche doskonale znane było także w Polsce. Nasza rodzima wersja tego specjału biła na głowę nie jedno z jej klasycznych wcieleń. U nas serwowana była ona w akompaniamencie sosu z pieczarek i delikatnym nadzieniem z królika. I właśnie w takiej postaci proponujemy ją Klientom Master Fusion Group.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz