Kuchnia Francuska od wieków
cieszy się mianem jednej z najlepszych kuchni świata jest kreatorem doskonałych
połączeń smaków i aromatów. Niema chyba żadnego smakosza, który nie marzyłby o
wytwornym obiedzie w francuskiej restauracji czy kucharza, który nie chciałby w
niej pracować. I właściwie niema w tym nic dziwnego, albowiem ciężko znaleźć
drugie państwo z tak bogatą tradycją kulinarną jak Francja, w której
odnajdziemy wiele wpływów z całego świata.
Quiche, alce lizać
Jednym z francuskich specjałów
jest pochodzące z jej północno-wschodniej części, a konkretnie Alzacji i
Lotaryngii Quiche - danie, którego podstawę stanowi francuskie bądź kruche
ciasto wypełnione wytrawnym nadzieniem. To, co jest ważne i od zawsze
niezmienne w tej potrawie to, to że składnikiem wiążącym farsz jest mieszanina
jaj, śmietany i przypraw. Nazwa dania wywodzi się zaś z niemieckiego Kuchen,
czyli porostu słowa ciasto. Ten znany już co najmniej w XVI wieku rarytas
wytwarzany był pierwotnie z chlebowego ciasta. Dziś jego najbardziej klasycznym
przykładem jest Quiche Lorraine z boczkiem i zapiekanym serem Gruyere
oczywiście skąpane w mieszaninie ze śmietany i jaj. Quiche przygotowuje się
zazwyczaj w ceramicznych, okrągłych formach, które stosunkowo długo utrzymują
wysoką temperaturę, co nie jest bez znaczenia przy serwowaniu tak wykwintnej
potrawy. Danie to proponowane jest jako wyborna przekąska, treściwa przystawka
lub danie główne np. obiad czy kolacja, ale nigdy jako deser ponieważ Quiche
niema prawa (w przeciwieństwie do mylonej z nim tarty) być słodkie.
Polski akcent
Mało kto wie, że Quiche doskonale
znane było także w Polsce. Nasza rodzima wersja tego specjału biła na głowę nie
jedno z jej klasycznych wcieleń. U nas serwowana była ona w akompaniamencie
sosu z pieczarek i delikatnym nadzieniem z królika. I właśnie w takiej postaci
proponujemy ją Klientom Master Fusion Group.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz