niedziela, 30 czerwca 2013

Ryby w Kuchni Polskiej - rolmopsy z sałatką ziemniaczaną

Rybie mięso jest najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zdrowych tłuszczów zawierających dobroczynne kwasy omega3, które pozwalają ustrzec się wielu chorób serca ponieważ obniżają poziom cholesterolu w organizmie. Nie wypada również zapomnieć o ogromnym bogactwie witamin i minerałów skrywających się w rybach, jak: potas, wapń czy żelazo. Ponadto są one lekkostrawne i niskokaloryczne, dzięki czemu mogą być spożywane także przez osoby trzymające ścisłą dietę. Wydaje nam się, że są to wystarczające argumenty, aby wprowadzić ryby do naszego codziennego jadłospisu, dlatego też rozpoczynamy nowy cykl z pomysłami na dania, w których pierwsze skrzypce grają właśnie ryby.

Potrawy ze śledzi
Kiedy zastanowimy się nieco głębiej, okazuje się, że tak uwielbiane przez Polaków śledzie są nie tylko wyborną zakąską do solidnie zakrapianych alkoholem przyjęć, ale też mogą stanowić istnie wykwintne i zdrowe zarazem dania. Przyrządzanie potraw ze śledzi nie należy do najtrudniejszych czynności w kuchni, choć i tu nie brakuje nieco bardziej skomplikowanych receptur. Najczęściej jednak sięgamy po przepisy proste i sprawdzone, wśród których wymienić należy przede wszystkim śledzika w oleju z cebulką lub w śmietanie, śledzia pod pierzynką, po żydowsku, zapiekanego z chrzanem czy koreczki śledziowe z ogórkiem lub papryką. Warto też wspomnieć o licznych sałatkach śledziowych obok których ciężko przejść obojętnie.


My dziś chcemy zwrócić Państwa uwagę na prostą ale jakże smaczną potrawę, czyli rolmopsy własnej roboty na źródlanej wodzie i occie z jabłek w towarzystwie sałatki ziemniaczanej okraszonej sosem musztardowym i dopełnionej pieczonym boczkiem. Danie to z pewnością posmakuje nawet tym, którzy na co dzień śledzi nie jadają.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz