Rybie mięso jest najlepszym
źródłem pełnowartościowego białka oraz zdrowych tłuszczów zawierających
dobroczynne kwasy omega3, które pozwalają ustrzec się wielu chorób serca
ponieważ obniżają poziom cholesterolu w organizmie. Nie wypada również
zapomnieć o ogromnym bogactwie witamin i minerałów skrywających się w rybach,
jak: potas, wapń czy żelazo. Ponadto są one lekkostrawne i niskokaloryczne,
dzięki czemu mogą być spożywane także przez osoby trzymające ścisłą dietę. Wydaje
nam się, że są to wystarczające argumenty, aby wprowadzić ryby do naszego
codziennego jadłospisu, dlatego też rozpoczynamy nowy cykl z pomysłami na
dania, w których pierwsze skrzypce grają właśnie ryby.
Potrawy ze śledzi
Kiedy zastanowimy się nieco
głębiej, okazuje się, że tak uwielbiane przez Polaków śledzie są nie tylko
wyborną zakąską do solidnie zakrapianych alkoholem przyjęć, ale też mogą
stanowić istnie wykwintne i zdrowe zarazem dania. Przyrządzanie potraw ze
śledzi nie należy do najtrudniejszych czynności w kuchni, choć i tu nie brakuje
nieco bardziej skomplikowanych receptur. Najczęściej jednak sięgamy po przepisy
proste i sprawdzone, wśród których wymienić należy przede wszystkim śledzika w oleju
z cebulką lub w śmietanie, śledzia pod pierzynką, po żydowsku, zapiekanego z
chrzanem czy koreczki śledziowe z ogórkiem lub papryką. Warto też wspomnieć o
licznych sałatkach śledziowych obok których ciężko przejść obojętnie.
My dziś chcemy zwrócić Państwa
uwagę na prostą ale jakże smaczną potrawę, czyli rolmopsy własnej roboty na
źródlanej wodzie i occie z jabłek w towarzystwie sałatki ziemniaczanej
okraszonej sosem musztardowym i dopełnionej pieczonym boczkiem. Danie to z
pewnością posmakuje nawet tym, którzy na co dzień śledzi nie jadają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz