poniedziałek, 8 lipca 2013

Roladka z sandacza z mielonymi szyjkami rakowymi

O tym, że ryby są produktem, który powinien, ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne jak najczęściej gościć na naszych stołach pisaliśmy już wielokrotnie. W Polsce niemal od zawsze obowiązkowe jest jedzenie śledzi (w każdej postaci) oraz karpia przy okazji świąt. Coraz więcej osób poszukuje jednak nowych doznań smakowych rezygnując z powyższych, kultowych propozycji na rzecz dań przyrządzonych na bazie innych ryb. Niestety zbyt często sięgamy po importowane, hodowlane ryby zapominając o całym bogactwie rodzimych gatunków, w które obfitują polskie akweny, a których mogą nam pozazdrościć najwięksi smakosze z całego świata.


Przysmak z polskich wód - Sandacz
Otóż jedną z takich ryb, cieszących się ogromnym uznaniem jest sandacz, który powszechnie występuje w wodach całej Europy, z tego też względu w tradycji kulinarnej znaleźć możemy wiele ciekawych przepisów na jego przyrządzenie. Niezwykle delikatne mięso tej ryby nadaje się idealnie jako danie główne ale też może stanowić wyjątkowy dodatek do innych potraw. Oczywiście, tak jak i w przypadku innych ryb, można go przyrządzić na wiele sposobów. Jedną z ciekawszych propozycji jest rolada z sandacza z mielonymi szyjkami rakowymi – danie pracochłonne, ale niezwykle imponujące w wyglądzie i przede wszystkim w smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz