W kulinarnym świecie co pewien
czas zauważyć można ciekawe zjawisko, polegające na tym, że restauracje
specjalizujące się w określonej kuchni przeżywają coś w rodzaju renesansu –
swoistego rozkwitu. Nie jest niczym nowym, że również w stosunku do jedzenia często
ulegamy rozmaitym wpływom mody.
Przypomnijmy chociażby niedawny boom i ogromną
popularność jak cieszyło się w Polsce sushi. Niemal każdy, kogo byśmy nie
spytali deklarował, że jest smakoszem wspomnianego azjatyckiego przysmaku i z
dumą wskazywał godny (według niego) polecenia lokal. Zjawisko to w dosyć silny
sposób może wpływać na nasze kulinarne tradycje, co oczywiście nie jest niczym
złym. Przeciwnie poznawanie czy łączenie nowych smaków jest w kuchni jak
najbardziej pożądane. Istnienie kulinarnych trendów bezspornie przyczynia się
do zwiększenia naszej świadomości oraz wiedzy, którą wykorzystujemy w kuchniach
regionalnych. Produktami, które od dawna robią furorę w naszym kraju są owoce
morza, a szczególnie krewetki.
Wbrew temu, co można by sądzić istnieje
niezwykle bogaty zbiór przepisów na przyrządzenie krewetek. Dzieje się tak, że
skorupiaki te występują niemal we wszystkich wodach świata, stąd tak wiele
receptur na ich przygotowanie. Mało kto wie, że krewetki występują także w
Bałtyku, niemniej jednak z uwagi na swoje rozmiary nie nadają się do spożycia.
Tak więc w zależności od tego w
jakiej części świata się aktualnie znajdujemy lub jaką kuchnie preferujemy
możemy rozkoszować się krewetkami na wiele sposobów. My dziś chcemy
zaproponować Państwu danie wyjątkowe, albowiem łączące w sobie
charakterystyczny smak owoców morza ze szlachetnymi, polskimi prawdziwkami.
Zatem proponujemy fuzję smaków: znakomitych krewetek smażonych na maśle z
borowikowym Ragout. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz