wtorek, 30 lipca 2013

Krewetki smażone na maśle z borowikowym Ragout

W kulinarnym świecie co pewien czas zauważyć można ciekawe zjawisko, polegające na tym, że restauracje specjalizujące się w określonej kuchni przeżywają coś w rodzaju renesansu – swoistego rozkwitu. Nie jest niczym nowym, że również w stosunku do jedzenia często ulegamy rozmaitym wpływom mody.
Przypomnijmy chociażby niedawny boom i ogromną popularność jak cieszyło się w Polsce sushi. Niemal każdy, kogo byśmy nie spytali deklarował, że jest smakoszem wspomnianego azjatyckiego przysmaku i z dumą wskazywał godny (według niego) polecenia lokal. Zjawisko to w dosyć silny sposób może wpływać na nasze kulinarne tradycje, co oczywiście nie jest niczym złym. Przeciwnie poznawanie czy łączenie nowych smaków jest w kuchni jak najbardziej pożądane. Istnienie kulinarnych trendów bezspornie przyczynia się do zwiększenia naszej świadomości oraz wiedzy, którą wykorzystujemy w kuchniach regionalnych. Produktami, które od dawna robią furorę w naszym kraju są owoce morza, a szczególnie krewetki.

Wbrew temu, co można by sądzić istnieje niezwykle bogaty zbiór przepisów na przyrządzenie krewetek. Dzieje się tak, że skorupiaki te występują niemal we wszystkich wodach świata, stąd tak wiele receptur na ich przygotowanie. Mało kto wie, że krewetki występują także w Bałtyku, niemniej jednak z uwagi na swoje rozmiary nie nadają się do spożycia.

Tak więc w zależności od tego w jakiej części świata się aktualnie znajdujemy lub jaką kuchnie preferujemy możemy rozkoszować się krewetkami na wiele sposobów. My dziś chcemy zaproponować Państwu danie wyjątkowe, albowiem łączące w sobie charakterystyczny smak owoców morza ze szlachetnymi, polskimi prawdziwkami. Zatem proponujemy fuzję smaków: znakomitych krewetek smażonych na maśle z borowikowym Ragout. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz